Cara Nak Buat Jeruk Petai Tradisional

Buang air rendaman tadi dan bersihkan mangga. So today saya akan terangkan cara-cara untuk buat petai jeruk ikut cara saya mamastyleresepi Bahan-Bahan.


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik

Tambah air dalam periuk dan buka api.

. Kalau buat banyakguna air suam dan garam lebih banyak mengikut kuantiti petai. Bila mengidam je stok dah ada banyak dalam peti mudah bila nak makan. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus.

Mata petai pula potong 123 untuk setiap keping. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus. Perap selama dua hari pada suhu bilik.

Usahakan menggunakan jeruk yang masih segar. Hantu petai wajib ada stok jeruk petai ini di dapur. Kaedah ini lebih mudah dan senang.

Ambil 1 cawan air suam dan masukkan 2 sudu teh garam halus. Petai Jeruk Buat Sendiri Sudah hampir 12 tahun kahwin biasa mak mentua yang buatkan petai jeruk tinggal nak makan saja. Serta boleh dipratikkan atau dibuat di rumah langsung.

Memang dasar tahu makan saja kerjanya. Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya. Belah mangga kepada dua dan rendamkan bersama garam dan kapur selama satu jam.

Kacau hingga garam larut dan tuangkan dalam botol berisi biji petai. Sambal Tumis Petai cara mudah yg Che Nom gunakan setiap kali kalau nak masak. Jadi macam mana nak jimatkan duit.

Cara boleh digunakan untuk kedua-dua resipi. Kondisinya masih sedap dan rangup. Kali ini kita akan lihat kaedah jeruk atau basah.

Cara untuk membuat Petai Jeruk. Dalam bahasa sains pengawetan. Selama ni suka makan tapi tak tahu cara buat.

Resepi Jeruk Petai Sumpah Senang Nak Buat. Saat cuaca sedang panas terik jus jeruk terasa lebih nikmat dan membuat segar seketika. 2 sudu makan garam kasar.

Tapi itulah selagi entri cara-cara. Selepas itu masukkan ke dalam bekas dan masukkan air dan garam. Menu Ramadan Resep Cara Membuat Sambal Goreng Udang Petai Jawa - Adalah masakan tradisional yang pasti tidak akan terlupkan oleh kakek-nenek kita mengapa demikian silahkan.

Sangat senang nak buat Jeruk Petai. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. Bila teragak nak masak lauk campur petai je boleh pakai terus petai jeruk sedia ada.

Hari ni saya nak kongsi cara buat petai jeruk. Kalau terbeli petai banyak pun boleh cuba cara ini tidaklah membazir jika petai tidak habis diguna. Step paling best pada saya.

3 ulas cili api merah. Tapi takpalah in one week times tengoklah apa jadi kat jeruk petai aku yang tak celur tu sebab. 10 30 biji.

Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Aku tak weh aku kopek petai rendam seketika terus buat jeruk. Bila nampak Jeruk tu garingmasukkan bawang besar mayangcili padi cili hijau pitong ikan bilis yang dah goreng tadi.

Biarkan air garam sehingga mendidih dan tutupkan api. Harap baik2 belako lah yeaa. Terima kasih Rozana Hashim AsSalihin untuk perkongsian resipi Jeruk Petai ini.

Nampak macam mudah tapi. Rendam Air Kapur Baru Tahan Lama Dan Ranggup. Kalau jumpa petai selalu risau nak beli banyak-banyak sebab dibiar lama nanti akan kecut dan hitam.

Bahan bahan yang diperlukan adalah. Daun jeruk yang akan digunakan untuk peyek sebaiknya dibuang dulu tulangnya. Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya.

Goreng Jeruk Mandai yang dah potong nipis sampai garing. Selain itu olahan minuman jus ini mempunyai banyak kandungan air kalium dan vitamin. Panaskan minyak agak-agak macam nak goreng ikan.

Cara Buat Jeruk Petai Sedap Ranggup Tahan Lama. Goreng ikan bilis sampai garingAngkat. Lagi pun saya pandai makan sejak kahwin dengan suami.

Cili padi pilihan CARA MENYEDIAKANNYA. CARA BUAT JERUK PETAI SEDAP RANGGUP TAHAN LAMA. Sebelum ini kita lihat cara membuat teluar itik masin secara tradisional atau kaedah salutan.

Bukan susah pun nak dapatkan resepi jeruk petai ni Google kan ada. Jadi macam kacang rebus gitu. Yok kita mula in.

Itu batang tengahnya harus dibuang. Segera alihkan petai didalam bekas lain. Buat Sendiri Cili Padi Jeruk.

Pastikan hingga airnya tenggelam. Dah lengkap menu lunch. Cara untuk membuat petai jeruk.

Ambil 1 cawan air suam dan masukkan 2 sudu teh garam halus. Cara Membuat Sambal Udang. Apatah lagi makan dengan nasi panas dan ikan goreng.

Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. Kalau x tenggelam nanti biji petai yang x tenggelam kulit biji petai tu akan jadi gelap x cantik. Jadi macam kacang rebus gitu.

Tetiber Agak lama juga saya mencari resepi menjeruk buah ulam kegemaran saya ni. Cara Membuat Petai Jeruk Jeruk Petai. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya.

Siapangkat hidangkan dengan nasi. Bukan itu sahaja dengan isi petai yang mengembang lagi nikmat nak makan jeruk ni. Agar Nikmat Ini Dia 5 Cara Memeras Jeruk dengan Alat Pemeras Manual.

Sebab bagian tersebut keras sehingga bisa membuat peyek alot di bagian tertentu. Cara untuk membuat Petai Jeruk. 10 biji cili api merah.

Panaskan minyak dan goreng udang seketika sahaja. Info Lebih Menarik Lagi DI SINI. Kalau enggak diambil nanti keras terus kemudian alot.

Sekarang baru tahu cara buat. Tapi lepas ni tak perlu risau lagi dah. Kopek petai dan untuk mengelakkan petai kecut rendamkan dalam air panas dalam 5-10 minit.

Masukkan petai dan rebus sehingga kulit petai bertukar warna. Daun petai cina secukupnya cara membuat. Penyelidik India pada tahun 2018 ada mengulas.

Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar. Ada cara buat petai jeruk yang boleh buatkan petai kekal segar walaupun makan tahun. Masakkan air kosong bersama garam dan tambahkan asam gelugor sekeping.

Mula-mula potong petai agar mudah untuk direbus. Sekali lepas buat baru nak tengok resepi ha most orang dia celur dulu petai tu barulah senang nak penyet keluar biji petai. Kalau buat jeruk macam ni boleh tahan 6 bulan dalam peti ais walaupun disimpan lama petai tetap rangup dan sedap.

Itu kan kayak akar tangkai kalau enggak dibuang nanti enggak lembut. Berikut Ita cerita sedikit cara nak buat petai jeruk ya. Ceritanya acah tahu nak buat jeruk petai tanpa tengok resipi dari Google.

Toskan petai dan masukkan dalam botol atau bekas kosong. Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya. 2 sudu teh garam.

Goreng ikan bilis sampai garingAngkat. Petai merupakan sejenis ulam yang di gemari di kalangan rakyat Malaysia sama ada di makan mentah di masak sambal ataupun di buat jeruk.


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi


Petai Jeruk Recipes Homemade Diy Homemade


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Buat Petai Jeruk Yang Diidamkan Reflect Relax

Post a Comment

0 Comments

Ad Code